Flom i Kristiansand.
Norsk Naturskadepool er unik i verden

Alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer i en kollektiv ordning der bygninger og innbo som er forsikret mot brann automatisk er forsikret mot naturskader.

– Økning i vær- og naturskader krever at rådgivere vet hvordan denne ordningen fungerer og hvilke forpliktelser som gjelder for skadeforebygging, forteller Kjersti Davidsen, kompetanseansvarlig for autorisasjonsordningene i Fremtind og leder av Fagråd Skadeforsikring i FinAut. Fagrådet fastsetter fagkrav og oppdateringer for autoriserte rådgivere.

Eksempler på naturskader er storm, skred, flom, jordskjelv og vulkanutbrudd. 

Klimarapporten til Finans Norge viser at forsikringsselskapene har utbetalt 35 milliarder kroner for skader på bygninger og innbo de siste ti årene.

Høsten i fjor stod skadesakene i kø etter at ekstremværet «Hans» hadde herjet i store deler av Østlandet. «Hans» var alene skyld i 2,2 milliarder kroner i erstatninger for skader på bygninger og innbo, mens den totale summen for 2023 ble på rekordhøye 7,4 milliarder kroner.
 

Naturskadepoolen: Solidarisk forsikringsløsning

Norsk lov har utformet en ordning som sikrer trygghet for innbyggerne og kriseberedskap ved naturskader. Denne ordningen er unik. I mange andre land risikerer du å stå på bar bakke hvis hjemmet ditt, eller andre bygninger, blir ødelagt i naturulykker. Dette er ikke tilfellet i Norge fordi vi har naturskadeforsikringsordningen som dekker erstatninger som skyldes vær- og naturskader.

Alle forsikringsselskaper som tilbyr brannforsikring, er medlemmer av Norsk Naturskadepool.

Naturskadepoolen skal sikre at selskapene behandler naturskadesaker likt. Den skal også være kontaktledd mellom forsikringsbransjen og myndighetene.

 

Å begrense eller unngå skade er bærekraftig

Klimatilpasning og skadeforebyggende arbeid er en nøkkel for å sikre at kostnadene ved skader holdes lavest mulig.

– Generelt er det å begrense eller aller helst å unngå skade det mest økonomiske og bærekraftige vi i forsikringsbransjen kan gjøre, forklarer Kjersti.

– Skader er belastende for både private og næringsdrivende. Skadeforebygging er derfor noe alle forsikringsselskap er opptatt av for å minske risikoen for skade og beskytte eiendom og liv. Noen skader - som naturskader – kan være uforutsigbare med tanke på hyppighet, styrke og skadeomfang. Vi ser flere naturulykker nå enn tidligere som flom, jordskred og vulkanutbrudd, for å nevne noen. 


Råd om risiko og tiltak

– Rådgivere må kjenne til risikoen for å kunne yte best mulig rådgivning til kunder om skadeforebygging mot naturulykker. Tiltak som risikovurderinger for å identifisere potensielle farer, analyser av flomsoner, jordskjelvrisiko og stormutsatte områder er eksempler på hva vår bransje kan bidra med for å gi spesifikke anbefalinger til skadeforebygging. 

– En av de mest effektive måtene å forebygge naturskader på er for eksempel gjennom byggtekniske krav. Dette kan inkludere forsterkede fundamenter for å motstå jordskjelv, hevede fundamenter for flomsikring og gode dreneringssystemer, samt stormbeskyttelse som forsterkede tak og vinduer. Disse tiltakene bidrar til å gjøre bygningene mer motstandsdyktige mot naturkreftenes herjinger og skadeomfanget mindre.


Tverrfaglig samarbeid er nødvendig

–  Det er viktig med tverrfaglig samarbeid mellom forsikringsbransjen, myndighetene, bransjeorganisasjoner og andre aktører for å fremme skadeforebygging på et bredere nivå og trygge våre kunder gjennom informasjon og opplæring om risiko for naturulykker og hva de selv kan gjøre for å sikre seg selv og sine verdier. Ofte vil slike samarbeid kunne gi økonomiske insentiver for kundene i form av støtte til beskyttelsesutstyr og rabatter på forsikringsløsninger ved egeninnsats.

 

Investering i fond

Hvordan håndterer bransjen økte skadeutbetalinger som følge av klimaendringene?

Fra 1. januar 2025 blir det endringer i reglene om naturskadeforsikring : 

Forsikringsselskapene skal sette penger i et fond som Norsk Naturskadepool skal forvalte. Hensikten er at naturskadekapitalen skal vokse i år det er overskudd slik at selskapene kan få dekket underskudd i årene der erstatningene er større enn innbetalingene.

 

Podcast

Følg med - senere i oktober kommer det en podcast med Norsk Naturskadepool og Fremtind, som skal snakke enda mer om skadeforsikring i sammenheng med klimautfordringer og naturskader.

Hør FinAuts podcast på Spotify