Magnus Gard, leder for Eika Innskuddspensjon og fagansvarlig pensjonsrådgivning i fagrådet for Sparing og investering, har samlet hovedpunktene fra forliket i denne artikkelen.
Pensjonsforliket blir et oppdateringsemne autoriserte rådgivere i Sparing og investering, og Kreditt, må ta fra 2025.
Som en konsekvens av økt levealder og at det i fremtiden blir færre arbeidstakere per pensjonist, har det vært behov for å justere modellen for alderspensjon i Folketrygden.
29. februar 2024 ble syv av ni partier på Stortinget enige om et bredt pensjonsforlik for å sikre at rammevilkårene er tilpasset fremtidens demografiske utfordringer. Det sentrale er å få flere til å stå lengre i jobb i fremtiden.
Pensjonsforliket inneholder både endringer i folketrygdens aldersgrenser, en økning av garantinivåer for blant annet uføre, og ikke minst mulighet for økt sparing i individuell pensjonssparing (IPS).
Forslaget til endringer skal nå ut på ordinær høring i Stortinget, og det forventes at en lovendring kan tre i kraft fra 2026.
Her er hovedpunktene fra pensjonsforliket du bør kjenne til:
1. Økonomisk bærekraft - innføring av «normert pensjonsalder»
- Normert pensjonsalder betyr aldersgrenser for uttak av alderspensjon som øker i takt med levealderen.
- Gjelder fra 1964-kullet, og aldersgrensene øker med ca 1 år pr. 10. årskull.
- Aldersgrenser for trygdeytelser øker tilsvarende.
2. Sosial bærekraft - økte minsteytelser og fordelingsvirkninger
- Innføring av ny «sliterordning». Ordningen sikrer et årlig tillegg i pensjon for de som går av fem år før normert pensjonsalder.
- Gir årlig tillegg på 0,25G (kr 31 007,-). F.eks vil de som er født i 1972 kunne gå av med pensjon når de er 63 år og få slitertillegget.
- Uføre får bedre pensjon ved at de skjermes for 2/3 av levealdersjusteringene.
3. Økt grense for sparing i IPS
Fra 2026 vil maksbeløpet for årlig sparing i IPS, som gir utsatt skattefordel, øke fra 15 000 kr til minimum 25 000 kr.
4. Ti år før evaluering av nye regler
For å sikre kontinuitet og sørge for at endringene fungerer i tråd med samfunnets utvikling, er det enighet om hovedelementene i pensjonsforliket skal ligge fast i minst ti år.