Landet vårt og husholdningene preges av økte renter, prisvekst, klimautfordringer og naturskader. Denne situasjonen reflekterer valg av årets temaer autoriserte rådgivere skal oppdatere sin kunnskap i.
Kompetanseoppdatering
For å vedlikeholde og sikre oppdatert kompetanse hos alle rådgivere publiseres årlige oppdateringstemaer for hver ordning definert av fagrådene i en felles fagplan.
God skikk, etikk og økonomi og psykisk helse
Noen temaer er felles for alle rådgivere. Dette gjelder God skikk, etikk og økonomi og psykisk helse.
Flere kunder opplever økonomiske utfordringer og for at rådgivere skal kunne bistå kundene på en god måte må de ha grunnleggende kunnskap og forståelse om sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse.
Årets oppdatering i God skikk handler om håndtering av reglene om interessekonflikt som er avgjørende for tilliten til finansnæringen og den enkelte bedrift. Kundens interesser skal komme først.
Finansnæringens samfunnsoppdrag og bedriftenes samfunnsansvar om å la kunnskapen komme forbrukerne til gode er temaet for årets oppdatering i etikk.
Betydningen av realrenter
Den reale betydningen i makroøkonomi refererer til økonomiske verdier eller målinger som er justert for inflasjon. Felles tema for Sparing og investering, og Kreditt handler om at rådgivere skal forstå hvilke typer renter (nominelle eller reelle) som er mest relevante i ulike økonomiske og finansielle sammenhenger.
Fagrådsleder for Sparing og investering Erlend Lundgren forklarer hvorfor dette er et viktig tema:
- Med økende renter og høy inflasjon er det lett for både kunder og rådgivere og se seg blind på utviklingen og nivået i nominelle renter, eller, hvis man er investert i verdipapirmarkedet, på utviklingen i nominell avkastning, ofte kalt «nominell illusjon».
- Det er derfor viktig at rådgivere og kunder er oppmerksom på, og forstår, at mens nominelle renter og avkastning kan være høy, vil samtidig høy inflasjon medføre at realavkastningen likevel ikke nødvendigvis er tilfredsstillende. Nivået på realrenter har betydning for valg av spareform hvis man er opptatt av fornuftig realavkastningen på sparemidlene, altså verdiutviklingen etter inflasjon.
- En situasjon med høy nominell rente og høy inflasjon kan også ha betydning for andre privatøkonomiske disponeringer, som for eksempel om man bør endre nedbetalingsplan på boliglånet eller plassere i for eksempel verdipapirfond.
Rentefond og risikoprofiler
Rådgivere i Sparing og investering skal oppdatere sin kunnskap i rentefond som investeringsalternativ.
- Med et stigende rentenivå gir rentefond i dag god avkastning, også utover renten på plasseringskonto i bank, dersom kunden er villig til å ta litt risiko. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det finnes et bredt spekter av rentefond, og at ulike typer rentefond varierer betydelig i risikoprofil og investeringsstrategi, understreker Erlend.
- I årets oppdatering legges vekt på at rådgivere må kjenne til de viktigste egenskapene ved ulike typer rentefond, og særlig hvilken virkning endringer i det generelle rentenivået har på verdiutviklingen i ulike typer rentefond.
- Ved økt etterspørsel fra kunder er det derfor viktig at rådgivere kan forklare felles egenskaper ved rentefond, men også at det finnes vidt ulike typer rentefond, fra likviditetsfond i den «trygge» enden av skalaen, til «high-yield»-fond i den «risikable» enden.
- Mens likviditetsfond kan være et godt alternativ til banksparing, dersom kunden er villig til å ta noe risiko, forutsetter plassering i «high-yield»-fond en helt annen risikoappetitt og vesentlig lengre investeringshorisont for at plasseringen skal være egnet for kunden.
Boligkjøpsprosessen
- Grunnen til at Fagråd Kreditt velger boligkjøpsprosessen som et oppdateringsemne, er undersøkelser som viser at unge førstegangskjøpere ønsker å møte banken for å få hjelp i boligkjøpsprosessen, forteller fagrådsleder Trude Grøtteland.
- Å kjøpe bolig er en av de største beslutningene vi tar i livet, og da er det naturlig at det dukker opp spørsmål og behov for tips og råd. Da har rådgiverne en viktig rolle i å veilede og trygge kundene gjennom prosessen på en god og forståelig måte.
Refinansiering av forbruksgjeld
Et annet tema som er relevant i år for rådgivere i Kreditt er refinansiering av forbruksgjeld eller utlån til personer med økonomiske utfordringer.
For noen forbrukere kan den økonomiske situasjonen være så vanskelig, at en refinansiering bare utsetter og i verste fall forsterker problemene på lengre sikt. Rådgivere skal kunne vurdere om en refinansiering av forbruksgjeld er i kundens interesse gitt den privatøkonomiske situasjonen vedkommende befinner seg i, og være i stand til å formidle dette til kunden.
- Kunnskap om sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, og hva finansnæringen kan bidra med, er at aktuelt tema. Økonomiske utfordringer kan føre til psykiske lidelser og psykiske lidelser kan føre til økonomiske problemer. Økonomisk stress fører ofte til at vi tar dårlige valg. Dyrtiden har truffet oss alle, flere kunder opplever økonomiske utfordringer og det er viktig at de autoriserte rådgiverne møter kundene med forståelse for deres situasjon.
Oppdateringstemaer 2024
Forsikringssvindel, fremtidsfullmakt og økonomiske konsekvenser for unge uføre er andre relevante temaer i år.